28 sep. 2008

In retrospect

 Det tog ett par dagar innan allt föll på plats. Nu vet jag vad jag tar med mig hem från BETT. Vi är på rätt spår. Den inslagna vägen är den rätta. Stigen är relativt otrampad och svårframkomlig stundom,  men den leder åt rätt håll. Vi behöver bara flera experimentvilliga lärare/pedagoger och framförallt skol- och kommunledningar som förstår att satsa på detta.

 BETT var enormt, på många sätt. En yttre resa blev till en inre. Inspiration är ibland svårt att hantera. Var början man? Hur börjar man? Vad ska man lägga åt sidan så länge för att inte gapa över för mycket och därmed förlora de som eventuellt lyssnar?BETT var enormt, på många sätt. En yttre resa blev till en inre. Inspiration är ibland svårt att hantera. Var början man? Hur börjar man? Vad ska man lägga åt sidan så länge för att inte gapa över för mycket och därmed förlora de som eventuellt lyssnar?

Well, this is what I found:

  • ·    Jag älskade de visningar som Mac hade. Vill ha! De har ju fattat det som konkurrenten inte greppat ännu. De tittar på utvecklingen från andra hållet. Istället för “vad kan vi göra för coola grejor?” så tänker de “vad behöver användarna?” och “hur kan vi göra det användarvänligt?” Dessutom är det sjukt snyggt.
  • ·    Var på flera intressanta seminarier, bl.a. ett med en kille som heter Doug Belshaw som berättade om trösklar man måste kliva över för att genomdriva sina galna, men fantastiska (eller hur?) idéer. Vi tvingas ofta trycka in nya idéer och nya metoder i gammal teknik. Som att spela ett videoklipp från You-tube i en gammal analog klockradio. Nätverk kraschar, projektorn strejkar, datorn hänger sig preciiiiiiis när man ska visa det där som man satt uppe hela kvällen med att förbereda… Skönt att höra en ubermenchen stöta på samma problem som en själv.
  • ·     Det var också intressant att höra om Storbritanniens satsning på nya skolor;“Building Schools for the Future Programme” De tänker om och rätt! Man bygger bort gamla, mörka skolor med korridorer. Aldrig mera mörka avkrokar där ingen är som inbjuder till mobbing. Istället bygger man ljusa skolor med högt i tak, på flera sätt än det bokstavligt menade, och ljusa ytor. Alla Secondary schools i GB ska göras om från grunden alt. byggas nya. Om jag inte minns helt fel så handlade det om 3500 skolor och en hel drös med £. Tänk…om vi kunde göra det också….
  • ·    Hittade en del fabrikat på interaktiva whiteboards som jag inte sett förut;Starboard t.ex. Hitachis bidrag till konkurrensen kunde delas av så att flera barn kunde skriva samtidigt. Nu är ju jag ingen jättefan av interaktiva tavlor, men även jag kan erkänna att det finns bra programvaror som är framtagna för dessa; 2simple t.ex. Ett program för skapande bild. Den fick visst BETT Award for Creative and Constructive Tool. Bara en sån sak.

·    Att sedan träffa folk som lider av samma perversioner som en själv är ju också givande. Det finns flera fiskar i akvariet.

Inga kommentarer: