12 maj 2009

Statistik ÄR kul!

Har arbetat ett tag med tabeller och diagram i klassen nu, och hittade i samband med det SCB's "klassrum" med möjlighet att själv svara på frågor och studera statistik.Man kan göra egna undersökningar eller svara på redan befintliga, t.ex. Kost- och matvanor eller En skola för dig. Varje elev får en unik inloggningskod och svarar helt anonymt på frågorna. Efteråt får man en snygg sammanställning i tabellform, fråga för fråga.
Vi använde detta till att dels diskutera trivseln i klassen och vad vi tilllsammans kan göra för att få det ännu bättre. (Resultatet var toppenbra, men bra kan som bekant alltid bli bättre!)

Sedan använde vi det såklart också till att omvandla tabellerna till snygga diagram, både för hand och i Excel. Hantverket är trots nya metoder fortfarande viktigt. Vi gjorde diagram med papper och penna först, sedan lade vi in dessa data i Excel och gjorde snygga stapel-, cirkel, och linjediagram.

Vi hade jätteroligt samtidigt som vi lärde oss mycket om hur barn och ungdomar har det i svenska skolor. Den dagen vi gjorde detta var det 654 elever som svarat på undersökningen, ett ganska bra underlag ändå. Statistik behöver inte vara tråkigt!

1 kommentar:

Moa Wennberg sa...

Hej Sandra!
Det är Moa som var och fotograferade i din klass. Jag har färdiga bilder nu. De finns på drop.io/mowediu och drop.io/diumowe och lösenordet är: mediastjarna. Det finns lite andra bilder där också men de är bra att ignorera. Hoppas ni tycker att de är fina. Har du tid över får du gärna kommentera dem. Min mail: moawennberg@hotmail.com.
Hälsa klassen!