17 aug. 2009

Visioner, pudelrock och lite hångel

"The final countdown" gick igång i bilens högtalare några minuter innan jag rullade in på skolans parkering i morse. En händelse som såg ut som en tanke. De sista fem minuterna av sommarsemestern räknades ner, men "...We're leaving togeeeeeetheeeer" kändes tydligast i maggropen. Nu ser vi framåt, tillsammans!

Joey Tempest dök förresten upp flera gånger under dagen. Märkligt, efter 15 års frånvaro så är han plötsligt överallt. Lyssnade för andra gången på Klas Hallberg som föreläste om att "hångla" mera och han jämförde sitt 15-åriga jag med pudelrockaren från Upplands Väsby. Hångla ja...kanske inte bokstavligen, men som en metafor för att våga vara människa även i sin yrkesroll. Våga trassla till håret och slå ihop tänderna. Typ. Inga pedagogiska modeller fungerar om läraren inte vågar vara människa före pedagog. Se eleverna, lyssna på dem, ta in din omgivning! Lärande ska vara roligt för att vara effektivt. Självklarheter som kommer i kläm pga att tiden går till Jan-arbete* ibland.

(* Jan-arbete: Arbetsuppgifter som vi vet inte gynnar våra elever eller verksamheten, men som vi tvingas utföra i allafall (ca 20% enl Hallberg). Herr Björklund fick ge namn till detta paraplybegrepp som myntades på skolan idag under en bensträckare i föreläsningen. Förlåt Jan).
Bilden ovan är från mina anteckningar och en påminnelse om vad som är viktigt. Livet händer inte i huvudet eller fötterna (läs organisation och struktur) även om vi vill tro det. Det är lättare att hantera det då och därför lägger vi det ofta där, men det är i mitten allt det krångliga och besvärliga händer, det vi kallar för livet. Och livet följer med till skolan, vare sig vi vill eller inte, både våra liv och elevernas.

"- Ja, då var man igång igen då" som man lite klyschigt brukar kasta ur sig när höstterminen rullar igång. Sommaren tar slut först när jag ger den tillåtelse, men även hösten innehåller mycket att se fram emot. Bl.a. ska jag med min klass genomföra ett energiprojekt med en klass i Chicago, givetvis med inslag av IT. Vi ska också utveckla matteundervisningen och har en ny design på skolportalen. Bara för att nämna något smakprov. I'll keep you posted.

Det är roligt att lära sig, att lära sig ska vara roligt!

Glöm aldrig det, kära kollegor. Ha nu en riktigt rolig termin, det tänker jag ha.