3 aug. 2011

Reflekterande armgång över kallt vatten

Plötsligt är den tillbaka. Skrivlusten! Insåg att det senaste jag skrev här författades i maj. Det betyder inte att hjärnan legat i träda sedan dess, nej nej. On the contrary, my dear Watson! Sommaren är min tid för reflektion och sortering. Det är då kreativiteten hinner ta plats, omedvetet och medvetet.
Jag reflekterar kring Bloom's taxonomy och Lgr11 över smältvatten i södra Frankrike
Vårterminen avslutades med glädje och vemod. Det blev en skolavslutning präglad av stolthet, närvaro och humor. Mina twitterkollegor hade skickat med hälsningar som lästes upp i klassrummet, det uppskattades av både föräldrar och elever. Eleverna hade gjort en digital Jeopardy om sig själva och det arbete de utfört under de tre år de gått i vår klass, den utsatte de sina föräldrar för till allas glädje. Jenny och jag fick föräldraföreningens initiativpris för vår vinst i Webbstjärnan och fick emotta diplom och applåder från scenen. Vi är såååå stolta och glada för det!

Mina elever har utfört så mycket under dessa tre år att det inte går att sammanfatta i några futtiga meningar. Jag har lärt dem ett och annat, men de har även lärt mig mycket. Det är verkligen det stora med det yrke vi har, att lärandet hela tiden sker i samklang med andra, små som stora. Jag är glad för de år vi haft, men nu är det dags att gå vidare. Nya 4:or väntar runt hörnet, nya individer som jag ska växa tillsammans med de nästkommande åren. Det vore naivt att säga att det bara kommer att bli roligt, det kommer naturligtvis att vara skitjobbigt i perioder. Sådant är det här jobbet. Men det är också de tunga perioderna som gör att man uppskattar höjdpunkterna så mycket.

Det finns så mycket som är så bra med skolsverige som aldrig når medierna och därmed Svenssons frukostbord. Jättemycket. Det finns också en hel del jag inte är nöjd med. I grund och botten ogillar jag nog hur skolan är definierad och organiserad i Sverige idag, men det är ett helt annat blogginlägg. Det är det där som skaver, irriterar och känns fel som är min drivkraft. Inte till förändring, utan till förbättring. Förändring i sig har inget egenvärde. Jag vet hur bra skolan skulle kunna vara överallt, men det kommer aldrig att hända någonting om inte jag själv agerar i den riktning jag tror på. I mitt klassrum, i min kommun och nationellt genom sociala medier, artiklar, TeachMeets m.m. Förhoppningsvis kan det jag gör ge ringar på vattnet någon annanstans. Kanske en annan lärare, någon annanstans, går in till sin rektor och säger "- Vet du, så här skulle jag vilja göra för att rusta mina elever för framtiden..." Händer det så är slaget vunnet. Slaget vill säga, inte kriget. Inte än.

Nog om detta. Häromdagen klev vi in i augusti, vilket betyder annalkande skolstart. Känns riktigt roligt i år! Redan nästa vecka, den 9 aug, ska jag till Norrköping för ett uppdrag för TÄNK OM. Erlaskolan slår upp dörrarna i Östergötlands östligaste pärla och jag ska inspirera lärarna inför skolstarten. Ett sant privilegium att få vara med vid ett sådant tillfälle.
Veckan efter, den 16 och 17 augusti, är jag i Varberg och TÄNK:er OM med Emma Rosen, Helena L'Estrade och Christer Holger. Det blir givande och kreativt framåttänkande dagar.

Har massor av spännande idéer som jag vill genomföra med mina nya elever och de nya Mac:ar de kommer att disponera för sitt skolarbete. Har bland annat ett matteprojekt i pipeline tillsammans med en kollega på en annan skola i Stockholmsområdet. Säger inget än...men håll gärna en tumme för att vi kan ro i land samarbetet. :)
...och som om det inte vore nog så kommer det ett helt gäng med iPads till Myrsjöskolans förskoleklasser!

Hos e-utvecklarna händer det också massor av spännande saker i och med införandet av våra nya styrdokument. Det blir en kreativ höst på alla fronter, det känner jag!

Avslutar med kloka ord från "The Element" av Sir Ken Robinson. Jag hade turen att hitta rätt på en gång. Att gå till jobbet ska vara roligt och utvecklande.
"Never underestimate the vital importance of finding early in life the work that for you is play"
Hear, hear!

Vi ses på den digitala skolgården i höst!

2 kommentarer:

IKT Tessan sa...

Vilken härlig och läsvärd blogg du har här. Vill bara berätta att jag är en av dem som du skänkt inspiration. Jag såg din presentation av din Robinson-wiki på YouTube och har nu satt igång med något mycket snarlikt med mina 3-4or. Dem älskar det!

Sandra Wissting sa...

Å, vad roligt! Blir alltid lika glad att höra att jag lyckats inspirera någon att prova något nytt. Lycka till!