10 nov. 2011

Filmprojekt: Halloweenskolan

Är det egentligen någon skillnad mellan halloween och alla helgons dag?
Vad är Halloween egentligen, förutom "bus eller godis"?
Är det inte en amerikansk högtid...?
Varför tänder vi ljus på gravarna och varför är det så mycket pumpor överallt när vi firar halloween?

Vi utgick ifrån elevernas frågeställningar när vi startade det här projektet som har löpt parallellt i min och Jennys klass och i klass 6 på Freinetskolan Hugin i Norrtälje. Eleverna har hittat många av svaren nu och har presenterat dem i filmer som vi nu i dagarna publicerar på projektets egen kanal på Youtube. Du hittar vår kanal här, men även som en egen halloween-TV nere till höger på vår klassblogg, www.myrstacksbloggen.se.

Här är ett av de första exemplen på elevernas alster. Det är första gången de gör film, men de lär sig fort.I processen att skapa en liten kort film av det här slaget kommer så mycket annat med på köpet. För det första måste de läsa på ganska mycket för att hitta svaren på sina frågor och kunna sätta in dessa i ett sammanhang. De kunskaper om högtiderna som syns i filmen är ju faktiskt bara en del av det de faktiskt lärde sig under arbetet.
Förutom faktasök och kunskapande så tillkommer tidsplanering, storyboard, lära sig iMovie, upphovsrätt light (Vad får vi "låna"?) och källkritik m.m.

Sedan får vi inte förringa barns och ungdomars fascination av YouTube. Genom att de redan har sett kompisarnas filmer flera gånger, har de också fått med sig det som de andra grupperna ville lära ut.
Win!

...aaaand CUT!

Inga kommentarer: