19 jan. 2009

BETT 2009. Blandade intryck och bekännelser.

Har inte haft många tillfällen att andas sedan planet landade på Arlanda i lördags kväll, men nu ska jag försöka mig på en sammanfattning.

Till att börja med så var flygresan en resa i sig. Det blev många kaffe på Arlanda innan lift off. Tydligen låg den engelska dimman tät och vi fick inte lyfta...och när vi sedan skulle ner så var luftrummet ovan Themsen minst sagt packat med flyg som ville ner, så det var bara att ta ett par varv till. Inte mycket att göra. Vi hade ju trevligt där uppe bland molnen. Kände mig manad att knacka på axeln på någon som var misstänkt lik Richard Gatarski och satt ett par rader framför mig och läste om Twitter. Mycket riktigt, det var han. Kul att träffas, Richard! (Om du läser detta...) Missade Christina dock, det var synd.

Det hände ju mera där uppe i det blå förstås, fast detta kanske skulle taggas som "pinsamt" snarare än något annat. På väg ner mot London efterlyser piloten något som glömts på toaletten; "någon slags medicinsk anordning, en spiral, jag vet inte vad det är, men det är ca 6-7 cm långt. Den som vet med sig att den har lämnat något liknande på handfatet kan väl prata med vår personal ombord". Vid det här laget har jag fattat att han pratar om min anordning som ska räta ut mitt finger. (Vänster långfinger ser lite skumt ut efter en väskryckning i fjol). Jag och mina kollegor börjar skratta hysteriskt och jag vinkar lite lätt till stewarden i hopp om att tona ner historien. Då tar piloten hela harangen på engelska också. Så att ingen ska missa det liksom. Ja ja, det bjussar jag på.

Till saken. Vi var ca 40 pers från Nacka som åkte till BETT. Personligen åkte jag som e-utvecklare med ena ögat riktat på övergripande tänk och strategier och det andra som IT-mentor för mitt arbetslag, då siktande på mera hands on material. Ni som har varit där vet hur stort det är. Det är bra att fokusera, veta vad man letar efter innan man kliver in. Ja, så här i backspegeln kan jag väl säga att det var svårare i år än förra året, mycket beroende på mina spridda intressen i skön kombination med mässans omfång. Men, det var lik agivande som förra året. Det här var årets stora områden, som jag ser det:
  • Mini laptops. Alla fabrikat som vill ha stoltheten i behåll har en egen nu. Tävlingen om vem som kan göra den minsta, fortfarande funktionella, knädatorn eskalerar. Minsta tablet pc:n på marknaden verkar vara Kohjinsha's 7". Någonstans där går nog gränsen för vad även barnfingrar klarar av. =)

  • Interaktiva tavlor. Här följer ett stort frågetecken. Hade inte väntat mig denna översvämmning av vita tavlor med överväldigade lärare/säljare framför. Hur kan det egentligen finnas marknad för så många tavlor och programvaror av liknande innehåll och utseende? Ibland är det bara obetydliga skillnader i mjukvarornas layout som skiljer. Vissa program är i och för sig ganska lockande, men för mig handlar inte detta om teknik. Det handlar om innehållet i undervisningen och hur man får ut det till eleverna på bästa sätt. Varför utvecklar så få företag bra, ämnesriktade programvaror som kan användas med t.ex. en tablet pc och projektor, utan tavla?

  • Alla mikrobloggande IT-pedagoger. Det vimlade mången twittrande, bambuser-ande, bloggande mässbesökare med näsa och medvetande djupt nere i sin iPhone. Bloggar och sociala nätverk uppdaterades i realtid. (Inte min dock, den fick vila ett par dagar). Skoj!

  • Fick med mig ett par intressanta programvaror hem som ska testas för att se om det är något för oss. Mina lärarkollegor hittade också en intressant USB-kamera från Samsung som man kan visa små objekt (insekter t.ex.) live genom projektorn genom att kameran sitter i en slags kopp. Den lilla baggen blir instängd och betittad! Man kan också ta stillbilder eller filma sekvenser. Det blir nog (minst) en sådan till skolan. Det fanns också mindre varianter på denna som kunde visa i realtid och ta stillbilder. Den kostade faktiskt bara £25...kanske blir ett par sådana också.

  • Becta. Alltid intressant att höra vad de har på gång. Blir dock aldrig riktigt klok på alla förkortningar, koder och programmes. Tycker att BSF (Buildning schools for the future) är lika fantastiskt som förra året. Tänk om vi kunde göra en liknande satsning i Sverige. Alla gamla, mörka mobbingfrämjande skolor som motarbetar nya erövringar endast genom sitt varande, försvinner på sikt och ersätts av nya, ljusa lokaler anpassade för det nya lärandet. Hur ska man involvera föräldrar mera för att öka lärande och resultat? Mycket är på gång. I Bectas monter pratades det även om Internetsäkerhet för barn och ungdomar. Varför tar vi t.ex. upp trafik och simning innanför skolan väggar. De är inte skolämnen. "Because the parents does not know how to do a good job..." Tuffa ord, men kanske tyvärr en sanning vi måste tugga i oss.
Det hanns med en del annat också. Vi e-utvecklare fick äran att komma till Google där de visade sina skolprodukter för portalsliknande lösningar med mail, kalender, webbplatser och liknande. Inget nytt under solen. Då. Idag kanske det har kommit ut nåt nytt hos dem. De är ju snabba och vet vad användarna efterfrågar. Tror mycket på deras modell att de anställda har 20% i sin tjänst som är vigd åt egna utvecklingsprojekt, snacka om att lita på sina anställdas kreativitet. Vilka lokaler sedan. Suck...

Var också hos Apple och lyssnade på Janet Hill som pratade om 1:1, framförallt i USA. Maine t.ex. har 80 000 elevdatorer ute i verksamheterna. "Men supporten då", tänker du nu. "Det måste ju bli massor att göra för de som sysslar med support". Nja, inte speciellt. Ca 30 samtal/mail om dagen genom en väloljad organisation. Gillade också att höra att elevernas reslutat var påvisat bättre med datortillgång än utan.

Fick också en kontakt med Växjö kommun där jag visst var ett känt namn hos vissa. Villa Mimmi lever visst fortfarande. Helgalet! Kanske blir det en resa till Småland också till våren. Det vore skoj.

Men, först är det work shop i e-smart, wikikurs i Linköping och inspelning av Vem vet mest. (Bergis inte jag iaf! Herregud, vad har jag gett mig in på???)

*Logging out*

4 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, vilken gedigen bra rapport! Synd att jag inte fick träffa dig, men se mig som en stalker - jag ska inte ge upp! :-)

Prissan sa...

Instämmer med IT-mamman, gedingen rapport om BETT!

... det kommer att bli en tripp till Växjö för din (er) del.. var så säker ;-)

/Anna P (It-pedagogen från Växjö)

Anonym sa...

Tack för din intressanta rapport. Jag som landade redan på tisdagen slapp dimman. Jag var och lyssnade på Clare Johnson från National Strategy,BESA. "25 years of ICT-what have we learned" Hon pekade på att nu hade alla skolor bra nätverk, tillgång till digitala läromedel och nästan alla hade Lärplattformar och Interaktiva Whiteboards och nu var det dags att förse alla elever med en egen dator samt att luckra upp läroplanen så att det inte hindrade att personifiera lärandet.
Såg du alla elever nere hos RM med Netbooks, också Tablet-variant, vattentåliga och stöttåliga och billiga. Häftigt eller hur? Jag var också på sem om Building Schools for Future. Jag har varit på BETT 3 ggr nu, varannat år så jag är van med alla dessa Interaktiva whiteboards hos alla utställare.

Anonym sa...

Tack kollegan för en suverän informativ och ROLIG läsning. Sugen blir jag att uppleva BETT. Men och andra sidan när jag hör/läser om all trängsel, "sväva i det blå" etc så kan jag lika gärna stanna hemma och läsa alla rapporter och bara plocka av det gottaste :-) Många bra tips har jag fått från dig! DU ÄR HELT ENKELT BÄST!!
Kram jadijadi