16 dec. 2011

Konsten att överleva en systemkrasch

by HikingArtist.com
Som ni säkert har hört så har vi haft lite problem med våra IT-system i Nacka kommun på sistone. Inte bara vi drabbades, utan när TIETOs servrar packade ihop så drabbades även flera av deras övriga kunder, ex. Apoteket och Bilprovningen.

För skolans del så brakade t.ex. mailsystem och intranät ihop fullständigt och vi lever fortfarande med sviterna av detta. Att gå till jobbet (för både personal och elever) har inte direkt varit "business as usual" utan man har behövt hitta nya lösningar för de uppgifter som vanligtvis utförs med stöd av de system vi nu tillfälligt inte har/hade.

Men alla problem har en lösning!

Problem 1:
Skolportalen ligger nere. Vi kan inte dela dokument med eleverna. 
Lösningar:
Google docs: Lägg dina dokument på webben och dela ut dem till de som behöver ha tillgång. Redigera tillsammans.
Etherpad: Skapa ett dokument snabbt och enkelt utan konto. Dela med de som behöver.
Dropbox: I en "låda" på nätet delar man dokument, bilder, filmer m.m.
Box.net: Samma som Dropbox, men med större lagringsutrymme.
USB-minnen: Man glömmer ofta den gamla hederliga plastkompisen, men...in times of crisis....

Problem 2:
Vi kan inte maila till eleverna. Hur ska jag då kunna dela ut min länk till vår Etherpad eller Dropbox?
Lösningar:
Starta en blogg! Det hade du säkert tänkt att göra iaf, men nu fick du tillfälle.
Bloggar finns som du vet även i Skolportalen, men vill du prova en annan bloggyta så finns det flera tjänster att prova.
Blogger och Wordpress är de största. Fördelen med att välja en större tjänst är framförallt att det är lättare att få hjälp om man fastnar med ngt. När du ändå startar en blogg, passa på att anmäla dig till Webbstjärnan! Dels är det väldigt roligt, men det är också ett mycket bra sätt att komma in arbetet med webben i skolan.

Gör en wiki till klassen!
Starta en wiki att ha som gemensam arbetsyta. Skriv direkt på webben (välj själv hur mycket som ska vara publikt). I t.ex. PBworks for education kan du och dina elever även ladda upp dokument som ni delar med varandra.

Det positiva med detta systemhaveri har varit att se hur mycket skolorna faktiskt använder digitala verktyg i sina verksamheter. Det som inte dödar härdar sägs det och jag vill gärna tro att problemen som uppstod fick de kreativa hjärnor som arbetar i skolans värld att leta nya lösningar.

Nu är det snart jullov och efter det skriver vi 2012. Nytt år, nya tankebanor, nya idéer.

GOTT NYTT SKOLÅR!

Inga kommentarer: