17 dec. 2008

Skolutveckling i decembermörkret

Det är så svårt att få ihop mina två världar ibland. Att ena dagen jobba med skolportal, rätt avancerade IT-lösningar för klassrummet och vad man som lärare bör/ska kunna för att leva upp till Nackas motto om Sveriges bästa utbildning är otroligt kul och utvecklande. Ett privilegium.

Det är bara det att jag som spelar i båda lagen, med ena foten i skolgårdsleran och den andra i Stadshuskorridoren, verkligen har förståelse för lärarnas frustration inför IT-utveckling av verksamheten. De vill så gärna, men saknar ibland förutsättningar. Ofta brister det i utrustning (projektorer t.ex, en så enkel sak...), engagemang/förståelse hos skolledningen eller den egna tiden eller orken. 

...och just orken har jag funderat mycket på på sistone. Jag förstår verkligen hur det är att satsa tid, känslor och engagemang i sina elever. Står man utanför skolan så tror jag inte att man förstår hur det är att ha ett jobb som till så stor del bygger på relationer, både till elever och deras föräldrar. Traditionalisterna kan säga vad de vill, men utan goda relationer kan du inte lära någon något. 

Att jobba heltid i skolan är tufft. Att förutom sitt kärnuppdrag också jobba med utvecklingsfrågor, oavsett inom vilket skolområde, är beundransvärt. All heder till dig som orkar detta och driver de frågor du brinner för. 

I slutet av december har man som lärare inte många raster. Barnen är lika trötta som vi, minst. De har ju också långa veckor och därutöver flera träningar i veckan, matcher, läxor m.m. De hamnar i konflikter, blir ledsna och känner sig ensamma oftare nu än någon annan tid på året. För många är dessutom inte loven en lättnad, utan något man känner oro över. Alla har inte schablonjulen med stor släkt, gran, glada vuxna, julklappar och god mat. När man sitter med en ledsen 10-åring med julångest känns skolutvecklingsfrågorna långt borta...men det är ju just för denna lilla ledsna 10-åring vi gör det där lilla extra! I skolan spenderar barnen en mycket stor del av sin vecka. Det måste vara en bra och stimulerande plats.

Ville egentligen bara skicka en liten tanke till alla decembertrötta pedagoger och elever. 

Hoppas att ni alla får en vilsam ledighet.

Julkram till er!

Inga kommentarer: