20 jan. 2009

Från "I have a dream" till "Yes we can"


Den 28 augusti 1963 höll en man ett tal vid Lincoln memorial i Washington. Han talade om sin dröm. Att en dag skulle alla människor, svarta som vita, kunna leva tillsammans. Många lyssnade och delade hans dröm. "I have a dream!". Mannen var Martin Luther King och blev mördad för att han stod upp för alla människors rätt till ett värdigt liv.Den 20 januari 2009 höll en annan man tal vid Lincoln memorial. Han talade också om människors lika värde, att alla människor har rätt att vara lyckliga. Att vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra. Han talade om ett USA där vapen inte är första medel att ta till vid konflikter och ett fritt USA och en värld där hudfärg, religion och social status inte avgör en människas värde. Är det möjligt? Kan vi? Yes, we can.

USA har 46 år senare lämnat normen. Det sitter inte längre en vit, medelålders, heterosexuell man på presidentstolen i Washington. De 43 som kom innan har alla varit stöpta i den formen. Den fria världens ledare har nu sitt ursprung från Hawaii och Kenya och delar hudfärg med Nelson Mandela. Det sitter en svart man i det Vita huset. Bara det.

Retorik. Konsten att kunna förmedla ett budskap och att få människor att lyssna. Barack Obama har redan innan han tillträdde levererat många klassiska ord. Med sin retorik bygger han förhoppningar och förväntningar. Struktur, vackra formuleringar, mönster. Det är mycket tanke och skicklighet bakom det han säger. Läs invigningstalet. Karln håller ett 20 min långt tal inför miljarder människor utan att tappa tråden en enda gång. Inte en darrning. Inga för långa pauser. Inte en enda blick som skulle kunnat avslöja eventuella fusklappar eller sufflörer. Retorik i praktiken.

Obama har inte bara en för ämbetet ovanlig hudfärg och fantastiska retoriska egenskaper, han har också en stor förståelse för sin samtid. Han är den förste presidenten som nyttjat Internet och sociala nätverk i sin kampanj. Stora delar av kampanjens ekonomiska medel var donationer från anhängare och donerades via en webbsida. Men det stannar inte där. Han har förstått vikten av tillgänglighet. Se bara:

Följ Obama på Twitter

Bli kompis med Obama på Facebook

Kolla in Obamas CV på LinkedIn

Kika in i Obamas MySpace

Läs Obamabloggen

...plus några flera...

Om Martin Luther King fått leva hade han kanske sett sin dröm slå in. Han hade få se en svart man svära presidenteden på samma plats där han höll sin klassiska predikan. Det tog 46 år innan USA fick sin första vita president. 46 år efter att svarta och vita inte fick sitta på samma bänk i parken lägger en svart man handen på Abraham Lincolns bibel. Världens första demokratiskt valda president. Folkets president. På riktigt.

Martin Luther King hade inte den möjligheten, men hade han haft det skulle han ha använt Facebook han också. Om det råder det inget tvivel.

"Free at last, free at last. Thank God almighty, I'm free at last!"

4 kommentarer:

Anonym sa...

Agree, agree
:-)
jadijadi

Lena Gällhagen sa...

superbra skrivet Sandra....
men jag är leden att göra dig besviken, "karln" pratade inte utantill. Han hade en plexiglasskiva framför sig. Annars är ju känd för att memorera sina tal, så det vad ju inte helt otroligt.
Jag hade nämligen själv samma fundering kring detta.

Sandra Wissting sa...

Aha, ja det var väl lite fööör bra för att vara sant. "If it walks like a duck..."

Anonym sa...

Mycket bra skrivet, jag ryser när jag läser./Christina