23 nov. 2009

Dela med dig!

De fysiska klassrumsdörrarna finns kvar på de flesta skolor, men de virtuella är nedmonterade. Tiden då alla höll hårt i sitt eget material är tack och lov på väg att försvinna. Att varje lärare sätter ihop sitt eget material och förvarar det i en pärm i ett låst skåp i klassrummet måste vara ett av skolan största resursslöserier. Vad ännu värre är, är att kollegan i klassrummet bredvid gör precis likadant...

Allt fler lärare förstår värdet av att dela med sig av vad de gör. Om vi samarbetar sparar vi tid som kan läggas på utvecklande frågor istället. Så, hur gör man då? Här är en lista för dig som vill prova på:


Twitter. De finns många lärare/skolutvecklare/rektorer/skolor som Twittrar. Mig hittar ni på http://twitter.com/sandrawissting. Hitta andra twittrare på Joachim Thornströms blogg. Fick även ett tips av Mats Larsnäs. Han har ställt samman en lista över intrssanta twittrare. Följ den på http://twitter.com/larmats/itpedagogiksvNätverket Dela på Ning. Niklas Karlsson har startat nätverket där du både kan få och ge. Idag är det 724 aktiva medlemmar i Dela. Gå med du också!SlideShare. Det tillverkas tusentals (kanske miljontals?) PowerPoints varje dag. Kanske är den ppt som du skulle göra om renässansen redan gjord? På SlideShare.net laddar man upp sina PowerPoints så att andra kan ta del av dem.

DN Skola. Här kan man publicera artiklar, dela till olika sociala nätverk m.m. Nystartad resurs som lovar mycket.


NE Skola. Som prenumerant har du tillgång till hela temaplaneringar, läxhjälp m.m. Självklart kan du även dela med dig av ditt eget material.

Pedagoglänkar. Av pedagoger, för pedagoger. Hittar du en bra länk om fotosyntesen? Lägg upp den på pedagoglänkar! Söker du efter en interaktiv sida där eleverna kan träna multiplikation. Titta här.


TeacherOnDemand. Samma idé som Pedagoglänkar, fast med filmresurser istället. Lärare filmar sina genomgångar och delar med sig till andra. Fantastisk resurs!
Är du Nackalärare? Då vet du vad jag menar när jag nämner den sista resursen på min lista; Materialbanken. :)

Detta var bara ett axplock, det finns flera exempel. Vi ses där ute!

2 kommentarer:

larmat sa...

Tack för din sammanställning. Min twitterlista ger komplement till joachimslista. Fördelen med min lista är att kan snabbt få en överblick över twitter trots att man inte följer. Den finns på http://twitter.com/larmats/itpedagogiksv
108 twittrande med koppling till it-pedagogik.

Sandra Wissting sa...

Tack! Bra sammanställning!