14 sep. 2010

Mitt brev till Jan Björklund

Hej,

Jag arbetar som lärare och e-utvecklare i Nacka kommun och tycker verkligen att jag har världens bästa jobb. Jag är mycket engagerad i mitt yrke och tycker att skolan är en av de viktigaste frågorna i samhället överhuvudtaget. Jag driver bl.a. en blogg där jag skriver om skolutveckling och hur IT där är en självklar del av undervisningen i svensk skola, www.sandrawissting.se. Jag föreläser också om detta då och då.

Att arbeta som lärare är ständigt utvecklande för min egen del och att ha förmånen att se unga människor växa är en ynnest. Att ge unga inspiration och verktyg till fortsatt lärande är en av de viktigaste saker vi har att arbeta med. Kunskapsutvecklingen i samhället är otroligt viktig, men den främjas inte av hot, tvång och regler. En relevant skola med utmanande uppgifter, ett uppdaterat kunskapsbegrepp och samhällsnära undervisning ger nyfikna elever som utmanar och utvecklar både sig själva och sin omvärld.

De två senaste valen har jag röstat på Folkpartiet p.g.a. skolfrågorna, men det kommer jag inte att göra denna gång. Anledningen till det är att jag känner att Folkpartiets valkampanj hånar mig och landets övriga lärare genom att hamra in att det är så stökigt i svenska klassrum att eleverna inte lär sig något. Jag tänker framförallt på den film som nu går på tv som visar en matematiklektion där eleverna gör allt annat än det de förmodas göra. Längst bak sitter en tjej, den enda eleven i klassrummet, som verkar intresserad av att lära sig något. Det är klart att människor som inte varit i skolan sedan de själva slutade tror att det är så här det är stökigt.

Har Folkpartiet så här låga tankar om svenska lärare?

Jag har under mina år som lärare inte träffat en enda pedagog som går till jobbet och accepterar den situation som Folkpartiets kampanj visar upp. Alla eftersträvar en lugn, lärfrämjande miljö och vänder ut och in på sig för att hitta intressanta metoder att nå ut med sin undervisning och vinna elevernas intresse. Svenska lärare och svensk skola är så mycket bättre än det som framkommit under årets valkampanj. Vi behöver fortfarande massor för att nå våra mål och få Världens bästa skola, men det vi inte behöver är det vi inom skolans värld ofta kallar "nedåtpuff". Folkpartiets kampanj är en nedåtpuff för oss lärare.


Framtiden börjar inte i klassrummet, den är redan där.

Jag ville bara uttrycka min åsikt. Tack för att du/ni läste.

Med vänlig hälsning,
Sandra Wissting, Nacka

8 kommentarer:

Catarina Värmon sa...

Bra Sandra! Kunde inte ha uttryckt det bättre själv.

Hans Renman sa...

Heja, heja Sandra! Helt rätt! Svensk skola trycks ned av att alldeles för många som öppnar munnen om den klagar och berättar hur dålig den är. Politiker är värst såklart. Liksom "allmänhet", föräldrar, förståsigpåare. Men tyvärr också skolhuvudmän, rektorer och lärare. Det är alldeles för få skolmänniskor som gör det du gör nu. Som inte naivt idiotblundar för de problem och utmaningar som finns i skolan (liksom i alla andra branscher), men som har ett salutogent perspektiv. Som firar, höjer och stärker.
Du är ett föredöme!
(Nu återstår problemet: Vem får din röst?)

Maude sa...

Bra brev, men jag tror att du kommer från en "skyddad verkstad" om du inte tror filmen speglar många elevers verklighet.

Gör ett studiebesök i någon av skolorna ute i miljonprogrammen. Gärna högstadiet.

Björn Kindenberg sa...

Bra skrivet! Tyvärr skrämmer fp med sin retorik bort landets lärare från väljarkåren och attraherar istället de, vars uppfattning om skola bygger på fördomar. Vore tråkigt om det är de som ska forma svenska skolan

Heléne sa...

Det är tur att vi alla finns, vi som tror på eleverna och som ger dem möjligheter till en meningsfull skolgång. Bra skrivet Sandra.

Kristoffer Hedram sa...

Bra skrivet, Sandra!

Det är ju självklart att vi lärare strävar efter ett klassrumsklimat som är lustfyllt och där det råder arbetsro. Och på min skola är det oftast så, precis som på din.

Ia Lindberg sa...

Hej Sandra!
Jag tycker att ditt brev förmedlar så mycket sanning! Men jag är jättenyfiken på om du har skickat det "på riktigt" eller bara i din blogg?
Hälsar Ia

Sandra Wissting sa...

Tusen tack för feedback!

Jag fick några frågor som jag ska försöka svara på:

Ia: Självklart har jag postat det på riktigt! Det vore synd att riskera att departementet missar det. :)Svaret från departementet kom alldeles nyss, jag ska lägga ut det också på bloggen.

Maude: Tack för att du ger motstånd och säger vad du tycker! Det vore naivt av mig att tro att stöket inte förekommer alls, det vet jag att det gör. Det jag vänder mig mot är att den bild som präntas in hos folk är att det är stökigt överallt och att lärarna inte gör något åt det.

Hans: Tack! Du är klok och välformulerad, som vanligt. Nacka saknar dig. Vem/vilka som får min röst behåller jag för mig själv. Också det en demokratisk rättighet. :)