21 dec. 2010

Google SketchUp + matematikundervisning = succé!

Ibland går det analoga snabbare än det digitala. Inte ofta, men så blev det i det här fallet. Jag har skrivit en artikel i Datorn i Utbildningen om ett matteprojekt jag gjort i min klass, men haft så fullt upp att jag inte hunnit blogga om det... Kan inte länka, men läs gärna papperstidningen! Jag har beskrivit mera om projektet där.

Eleverna har använt Google SketchUp för att skapa sina egna hus. Bara i skapandeprocessen fann vi mera matematik än jag förväntat mig. Diskussionerna tvingade fram begreppsanvändning du aldrig hittar i en mattebok och matematiken fick en praktisk nytta och tillämpning. Genom att eleverna fann ett behov av att ta reda på hur högt det är upp till taknocken, fick jag ett fantastiskt tillfälle att introducera Pythagoras sats t.ex. Efter att huset byggts upp i 3D räknade de ut areor, omkretsar och vinklar m.m.. "Hur mycket kostar det att byta ut alla fönster i ditt hus om en kvadratmeter fönsterglas kostar 1200 kr?" "Hur långt blir ett staket runt hela huset om det står 7m ut ifrån huset?" Vilken är den totala arean av alla ytterväggar på ditt hus?"

Den sista uppgiften kan tyckas enkel. Tänk en gång till i så fall. Här ska man kunna beräkna arean av en triangel, dela in alla komplexa ytor i mindre areor, addera alla areor med varandra och sedan subtrahera alla fönster och dörrar. Samt hålla reda på alla decimaler.

Det här är det bästa och roligaste jag gjort i matte. Berättar gärna mera om du/ni vill prova, hör av dig i så fall!

Här är några av husen, prydligt paketerade i en liten Animoto:Testa! Du kommer inte att ångra dig.

4 kommentarer:

Ingela sa...

Jag provade ju lite, men tyckte det var svårt. Men så är jag ju språklärare också ;)

Peter sa...

Ah, matematik och sketchup. Bekanta områden som är grymt lyckade gällande geometriområdet. Kul att det gick så bra och jag kan bara hålla med och rekommendera andra att prova på. Läs gärna mer om Projekt Drömhuset

Najs work!

Sandra Wissting sa...

Thanx! Du inspirerar, Peter. =)

Ingela: Det finns massor av instruktionsfilmer på YouTube. De har både jag och mina elever använt. Testa igen!

jadijadi sa...

Wow, hur smart som helst och mkt roligare än en lärobok! Vad du är duktig Sandra. Inte undra på att vår skola får så fina ord av skolinspektionen!
GoD JuL och GoTT NyTT År!
Kram j