2 feb. 2011

Elever får feedback på muntlig framställan genom Bambuser

Idag har vi haft en sån där bra dag. Igen.


Som jag skrev i ett tidigare inlägg så skulle vi prova att livesända elevernas redovisningar via Bambuser. Detta för att föräldrarna också skulle kunna vara med i klassrummet. (Givetvis med både föräldrars och barns tillåtelse, det är viktigt). Jag filmade med mobilen, men det går bra att ställa en dator med webbkamera i klassrummet också. Det blev mycket uppskattat! Förutom att föräldrarna fick möjlighet att se hur deras barn agerar i sådana här situationer, så har det gett ett mervärde jag inte hade räknat med innan vi började; Feedback och spegelträning! Något man oftast inte får förrän i vuxen ålder.

Eleverna har idag suttit med sin arbetspartner i det här arbetsområdet och tittat på sin egen redovisning. De ligger kvar på min Bambuserkanal. Efter att de sett filmen, en eller två gånger, skulle de utvärdera sig själva.
  • Vad gjorde vi bra?
  • Vad kan vi göra lite bättre nästa gång?

De som ville fick också ta emot feedback från de övriga klasskamraterna. Alla ville ha det! Vi hade väldigt givande diskussioner i storgrupp efter att alla suttit i mindre grupper och pratat.

-"Jag viftade med armarna, det såg helt sjukt ut!"
-"Jag vände ryggen mot publiken när jag pekade på duken, då hördes det inte vad jag sade".
-"Vi behöver tänka mera på att titta på publiken när vi pratar".
-"Jag hade händerna i fickorna...det ska man nog inte ha..."

Men även!

-"Jag pratar högt och tydligt och lagom fort".
-"Vi visste vad vi skulle säga. Vi hade läst på".
-"Vår film var skitbra!"
-"Jag tittade mycket på publiken".
-"Vi förklarade bra och hade bilder så att de andra skulle fatta".

Medvetenheten om armar och ben blir ytterst påtaglig när man står inför publik. I alla arbeten (som finns nu och troligen även i framtiden) är det högst troligt att man hamnar i situationer där man ska tala inför publik. Jag arbetar mycket med det här, även när jag arbetade i år 1-3.

Bambuser - hett tips för att få eleverna att uppleva spegelträning. Mina elever gillade det och det gav otroligt mycket. Vi kommer att göra om det!

4 kommentarer:

Marie Andersson sa...

Det här är ju toppen. Det här vill jag också pröva. Får se om mina elever är intresserade. Tack för ett inspirerande inlägg :)

Sandra Wissting sa...

Varsågod! Hör gärna av dig om ni provar så jag får höra vad du tycker!

larmat sa...

Håller med Marie. Vill också pröva. Tack för idén. hur blev föräldraresponsen rent faktiskt, kommentarer eller bara tittar de eller bara gillare av idén?

Sandra Wissting sa...

Flera föräldrar mailade mig och berättade att det var fantastiskt kul att kunna "vara med i klassrummet". De gillade idéen, ja. :)