21 nov. 2008

Pelle Brändéns föreläsning


Sitter skönt tillbakalutad i Filmstadens stolar i Sicklasalongen. Lyssnar på Pelle från Rosendalsgymnasiet när han pratar om hur han använder sin tablet i klassrummet. Just nu visar han hur han använder Power Point. När man använder tablet bör man inte förbereda för mycket, då tappar man dynamiken. Pelle gör en halvfärdig presentation som han skriver i under lektionens gång. Det tillåter stickspår som kan dyka upp under lektionens gång. 

Frågan om vad som är ok att ta från nätet dyker upp. Det är en enorm gråzon. Så länge man inte publicerar sitt arbete och bara använder det i klassrummet, så är det oftast ok. Det finns, som vi vet, många platser på nätet som tillhandahåller bilder och multimedia. Ta därfifrån så är du helt säker. (Jag tycker nog att viss civil olydnad i pedagogikens tjänst är helt ok, men säg det inte till någon...)

Haft en liten bensträckare. Pelle fortsätter… 

Nu handlar det om One Note, den digitala varianten av ett kollegieblock med flikar. Man kan blanda handskrift och maskintext hur man vill, lägga till bilder, filma, rita… Otroligt flexibelt! Skicka urklipp från webben och andra program direkt till One Note, för att sedan kunna prata kring bilden och anteckna i den. 

Personligen tycker jag One Note är fantastiskt. Använder det mest som anteckningsblock för minnesanteckningar från föreläsningar och annat. Just nu har min penna bestämt sig för att ta semester. Den missar mål med ca 2 cm och går inte att kalibrera. Att jag saknar den så mycket som jag gör är väl ett tecken på att den är bra…

Så till Windows Journal, det andra rena anteckningsprogrammet som ingår i en tablet. Även här kan man välja om man vill ha en blank sida, randigt eller rutigt papper. Enklare än One Note, men fullt tillräckligt. Jag håller mig till One Note. 

Just nu diskuteras hur 1:1-lösningen kan genomföras. Vilka fallgropar kan man tänka sig? Vad kan man kräva av lärarna som lägsta kunskapsnivå? Vad behöver man inte köpa in när eleverna har egen dator…? 

Låt eleverna blogga! Tänk dig att läsa en blogg som eleverna skriver…kanske på spanska? Vilka möjligheter det ger att följa undervisningen utifrån.

Ink art, gratisprogram för att rita. Ingår i Experience pack som finns gratis på Microsofts websida. Snipping tool finns också där, klipp ut vad du vill i vilken form du vill. Coolt. Måste jag kolla lite på.

Rosendalsgymnasiet har inga kartor i taket. Intressant. Jag skulle gärna ta ner de som sitter i mitt tak, de lockar bara SO-lärarna till enkla lösningar. Det går lika fort att plocka fram Google Earth som att dra ner den där gamla, trötta kartan från -82…

Ink flash cards. Bra, enkla digitala ”lappar” för ett roligare sätt att förhöra läxor t.ex.

Microsoft Equation writer konverterar avancerade, handskrivna funktioner till ”maskinskrivna”, snygga funktioner. 

Här hittar du Pelles kontaktuppgifter och en lista på de program han tipsade om. 

Känner min inspirerad. Bra start på helgen!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Sandra.
Kul att föreläsningen uppskattades. Det är verkligen inspirerande att möta så många pedagoger som är så pass långt framme.
Lycka till i fortsättningen!
/Pelle

Malin Björn sa...

Hej!

Låter som att jag missade en bra föreläsning. Kul att bli inspirerad. Låter som att jag borde anmäla intresse direkt nya chanser till en tablet-pc dyker upp.

Kan inte du komma och förevisa/inspirera oss på jobbet någon gång, kanske på vår NO-konferens?

Lycka till med allt it-utvecklande. Det vinner vi ju alla på :)