28 sep. 2008

Being Steven Spielberg

Visst kan våra elever producera material som även kan vara användbart för andra i undervisningen. Vi gjorde, som jag tidigare skrev om, filmer om rymden i Photo Story med hjälp av ScreenHunter, Celestia, Google Earth och Creative Commons-licensierade bilder. Alla är gratisresurser som är tillgängliga på nätet. I bakgrunden lade vi musikklipp från Multimediabyrån för stämningens skull. Enkelt, roligt och lärorikt.

ScreenHunter, Celestia och Photo Story hade mina elever inte jobbat med förut. Efter att jag visat programmen och hur man använder dem sa de bara: “-Ok, kan vi börja nu?” och satte igång att göra film… De är digitala infödingar, vi vuxna är digitala invandrare. Orden är Fredrik Svenssons. Har just läst hans bok “Bryt mönstret eller gå under”. Fantastiskt bra! Han har också en läsvärd blogg.  

Satt med på ett möte på Myndigheten för Skolutveckling igår tillsammans med en delegation från OECD. Vi diskuterade bl.a. exempel på praktiskt användande av IT i skolan. Nämnde då bl.a. detta lilla projekt. “-Very advanced 12 year-olds!” sa den brittiske delegaten med ett leende. Ja och nej. Vi får inte underskatta våra elever. De kan och de vill! 

Alla kan vara Steven Spielberg i klassrummet. Även vi digitala invandrare.Inga kommentarer: