3 maj 2009

SkolportalN i Nacka

Det är så kul att se eleverna arbeta med skolportalen! I vårt virtella klassrum har elever och skolpersonal (i höst även föräldrar) tillgång till:
  • Dokument och multimedia
  • Blogg, både klassgemensam och egen
  • Wiki
  • Ett eget rum för lagring av dokument
  • Länkbibliotek m.m.
  • Kalender
  • Klass- och skolinfo
  • Inbäddade lärresurser som NE, Landguiden m.fl.
Som ni ser finns även möjligheten att bädda in filmklipp från Youtube om man skulle vilja det. Rätt använt är detta ett helt suveränt verktyg. Skolan med det material och den information som eleverna behöver är numera öppen 24 h om dygnet, 365 dagar om året. Portalen känner av vem som loggar in och visar då den vy och den information som är aktuell för den aktuella individen. Här riktar man innehållet till den person eller de grupper det gäller, alla andra slipper ta del av information som inte gäller dem. Här finns också flexibla möjligheter att skapa samarbetsytor för grupper.

Som vissa av er vet så har jag jobbat mycket med wiki om metod och mina elever är rutinerade användare som kan jämföra med både wikispaces och pbwiki. De gillade portalswikin bättre än dessa pga att den är lättanvänd och dessutom på svenska. Det måste ju vara ett av de bästa betyg man kan få! Just nu har vi en wiki på gång om kemi.

(Om wikis: Läs Richard Gatarskis inlägg om mina tidigare wikis på Stjärnkikarnas blogg. Här kan du även titta på en Villa Mimmi spin off på Birgittaskolan. Himla skoj att det sprider sig!)










Mitt rum i portalen. Här lagrar jag dokument, lägger upp länkar, bloggar m.m.

De pedagoger vi har på kurs ser verkligen nyttan och möjligheterna och lämnar oftast kurstillfället med inspiration och lust att sätta igång att jobba i portalen med elever. När man lärt sig verktyget är det en stor arbetstidsbesparing. Det finns såklart alltid skeptiker, och det är bra, man ska vara kritisk. Ett okritiskt tänkande utvecklar inte sin omvärld.

Det finns inga möjligheter att beskriva hela Nackas skolportal i ett blogginlägg, så fråga om du undrar något. Jag svarar så gärna.

'Til next time...

6 kommentarer:

Fredrik Melleroth sa...

Hej Sandra! Är det en lärplattform ni använder er av? Vilken isf? Jobbar själv i Mölndal och här kör vi Fronter.

En annan fråga. Hur funkar det att jobba 1 till 1 i en fyra?

Mvh / Fredrik

Sandra Wissting sa...

Hej Fredrik!
Ja, det är en lärplattform byggd i Sharepoint. Tanken är att den ska vara en aktiv yta med möjligheter till kollaborativt lärande genom wikis, bloggar, inbyggda lärresurser m.m. Inte bara lagring av information som det ofta blir.

1:1 i en fyra går alldeles utmärkt! De kan redan mera om pedagogiska program, informationssökning, bildhantering m.m. än de flesta av mina kollegor.

Var jobbar du någonstans?

Fredrik Melleroth sa...

Jag jobbar på en F-6 skola i Mölndal utanför Gbg. Skolan byggs om till F-9 och vi funderar på att köra 1:1 i de äldre klasserna i framtiden. Jobbar själv i en 4-5:a och är väldigt intresserad av hur det fungerar för andra.

Tack för en jättebra blogg!

Sandra Wissting sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sandra Wissting sa...

Tack! =)

Du vet var jag finns om du vill bolla 1:1-tankar; fallgropar, och pedagogiska möjligheter. Lycka till med satsningen!

Richard Gatarski sa...

Tack för att du hela tiden delar med dig av vad ni gör och era erfarenheter! (o iofs för länken till det jag gör på olika ställen).

Har du länk till ngn produktinfo om "portalswikin" byggd i Sharepoint?