26 okt. 2010

Om fjortisar och livet efter Facebook, YouTube och Bilddagboken

Jag har tänkt skriva om det länge, men det har av olika anledningar inte blivit av. Den främsta anledningen är nog att det är ett svårt ämne.

Hörde en klok kvinna, Therese Strate, formulera det så bra idag. "Vi borde ha skrotat begreppet IRL (in real life) för länge sedan". Att det riktiga livet är offline, utanför nätet, är vuxenvärldens syn på saken. För ungdomar är det oftast inte så. Är man inte på nätet, är man ingen.

Men att synas till varje pris kan få konsekvenser. Sök på "fjortis film" på YouTube och du får en lista av filmer du helst inte vill se. En fjortisfilm är en film där man har satt ihop bilder på tonårstjejer i utmanande kläder och urringningar. Bilderna är oftast hämtade från Facebook eller andra sociala nätverk, så oftast är det tjejerna själva som publicerat dem, ovetande om vilka konsekvenser de här bilderna kan få. Fjortisfilmer har ibland också grovt kränkande kommentarer om tjejerna på bilderna. Se denna t.ex.

Hittar du kränkande material på nätet kan man få mycket hjälp av kränkt.se, Datainspektionens sajt om kränkningar online. Man bör också känna till att det nästan alltid går att kontakta ex. YouTube eller den bloggportal där kränkningarna förekommit och be dem ta bort materialet om det kränker någon.

Bloggar, speciellt videobloggar, som bara går ut på att synas är också vanliga. Framförallt bland tjejer. Man sätter sig helt sonika framför webkameran och pratar. Oftast är det inga djuplodande analyser det handlar om, utan dagens outfit eller vad man har gjort i skolan. Den här lilla filmen har t.ex. ca 158 000 visningar. Huvudsyftet: att synas.



Bloggen Amanda Var Det är en blogg om Amanda Eklund och vad hon gör på dagarna. Amanda får ibland väldigt många kommentarer på det hon skriver, vissa är väldigt elaka, men Amanda verkar inte ta åt sig utan fortsätter att skriva. Hon får synas och vrider ut varje droppe av kändissötma ur sina 15 minuter i rampljuset. Läs exempel på kommentarer här. För sina mobilfilmer om vad som händer i livet just nu fick Amanda massor av kränkande kommentarer. Nu verkar hon ha slutat med sitt videobloggande, filmerna är borttagna från YouTube och syns inte längre på bloggen. Kanske har hon ångrat sig? Men Internet minns allt. Filmerna har redan laddats ner, gjorts om och spridits på bloggar och andra sajter. Även TV har visat hennes mobilfilmer, se exemplet här när hon nämns i Vakna med The Voice (radio/TV).



En sökning på "Amanda Var det" på YouTube ger 315 träffar, de flesta är parodier.

Nu bidrar även jag till spridningen av dessa filmer, men jag tycker att det är viktigt att vi vuxna som arbetar med ungdomar pratar om vad de gör på nätet. De måste bli medvetna om att Internet aldrig glömmer. Det du gjorde med webkameran som ovetande 15-åring kan göra att du inte får det där drömjobbet du blev erbjuden när du blev 30+. Jobba med politik eller i myndighet? Glöm det. Över hälften av landets chefer kollar dig på nätet innan de anställer dig, även de äldre.

Syns gärna på nätet, men var där i positiv bemärkelse.
Vi sköter alla vår egen PR.

Vi vet inte hur framtiden ser ut, men vi måste gå in i den med kunskap om hur nätet fungerar.
Prata. Informera. Tjata.
Gör det för att du bryr dig.

3 kommentarer:

Prissan sa...

Intressant och väldigt jobbigt samtidigt. Förhoppningsvis finns det även många ungdomar som nyttjar nätet på "rätt" sätt. Bra inlägg!

weronica halldén sa...

Jättebra Sandra! Eftersom jag inte har någon tonårsdotter själv så har jag inte reflekterat över problemet.
Bra att du som lärare tar upp det också,du är ju så ung att tjejerna kan identifiera sig med dig. Lycka till!/Weronica

Sandra Wissting sa...

Ja, visst finns det massor av unga som använder nätet "rätt", jag är övertygad om att de är i majoritet. Det mesta med nätet är ju faktiskt fantastiskt! Men vi lärare måste våga lyfta det som är obehagligt med nätet också; fällorna man kan snubbla i om man är betänksam.

Tack för feedback!